Kedysi som čítala Parfum. Pamätám si, ako vo mne rezonovali hneď prvé strany knihy, ktoré opisovali narodenie hlavného hrdinu. Pamätám si detailné opisy rybieho trhu, kde Baptista Grenouilla porodila jeho matka, opisy farieb a odtiene aróm, z ktorých mohlo byť citlivejším čitateľom aj na vracanie.
Bolo to dávno. Chodila som na nižší stupeň osemročného gymnázia a už vtedy som vedela, že ak chcem vedieť písať, musím veľa čítať. A tak som čítala.
O 10 rokov neskôr som rybí trh navštívila. Sicílsky, vo štvrtok ráno, úplnou náhodou cestou na pláž, obutá v šmykľavých šľapkách. Vstúpila som do iného sveta. Pre niekoho neznesiteľne zapáchajúceho, pre mňa neuveriteľne fascinujúceho. Motala som sa okolo pultov plných sardiniek, živých chobotníc, ktoré chceli vyliezť z klzkých vedier, nasávala atmosféru a ignorovala mokré chodidlá, ktoré ma svrbeli od vody zašpinenej vylúhovanými rybími mŕtvolkami.
O rok som sa do Trapani vrátila. Za Talianmi, plážami plnými jemného piesku a za rybím trhom, na ktorý nikdy nezabudnem. Tam kdesi sa začala moja láska k rybám a láska k trhom.
Milujete more a morské plody? Rozihrajú vám vysmážané sardinky úsmev na tvári, poskočí vám srdce, keď sa dostanete na miestne trhovisko? Užívate si každý dúšok vína počas prípravy jedál pre svojich najbližších? Viete oceniť premyslený dizajn a unikátne, autentické ilustrácie? Potom je Blue presne pre vás.
Takto uvádza knihu Klemena Košira, ktorú vám chcem predstaviť, anotácia na zadnej strane. Viem, že ju nepísal iba pre mňa, hoci som pri čítaní mala pocit, že ma už pozná. A možno je to tým, že mi ju daroval niekto, kto ma pozná.
Blue je v poradí štvrtým počinom slovinského autora Klemena Košira. Ten je vo svojej domovine považovaný za jedného z najzaujímavejších autorov a inovatívnych vydavateľov kníh novej generácie. O kultúre stravovania a prípravy jedál píše už viac ako 10 rokov. Jeho jedinečné texty sú podložené etnologickým prieskumom medzi miestnymi domácimi, ktorí mu poodhaľujú tradičné spôsoby prípravy jedál a svoje recepty kolujúce v rodinách už celé generácie.
Kdesi som čítala, že investoval všetky svoje peniaze do jej verzie v angličtine, pretože verí, že si zaslúži širšie publikum. Kniha stojí 36 eur, čo je v porovnaní s bežnými kuchárkami nadštandard, akurát som ju urazila, že ju porovnávam s bežnými kuchárkami. Každé 2 eurá z predanej knihy putujú do výskumného fondu Cook & Book, ktorý financuje autorove kulinárske prieskumy v Stredomorí. Kúpite si ju presne TU.
Blue Fish Book s otvorenou väzbou
Kniha Blue Fish Book zaujme už na prvý pohľad otvorenou knižnou väzbou. Keď vstrebete to, že jej vidíte vnútornosti, ponorte sa do jej hlbín. Obsahuje 12 portrétov rýb z oblasti Jadranu a Stredozemného mora, 43 delikátnych autentických receptov overených časom – prevažne zo sardiniek a ančovičiek, spolu s odporúčaniami na víno.
Je skvelým darčekom pre milovníkov dizajnu, knihomilcov, amatérskych aj profesionálnych kuchárov, ale aj nadšencov geografie.
Pozrite sa, ako krásne vyzerá na Tomášových fotkách. A inak, ukradla som mu aj titulok, ktorý nemyslím nijako pejoratívne. Práve naopak.
Žiadne komentáre