Po 24 hodinách bez zrakového kontaktu s akoukoľvek posteľou sme vystúpili z lietadla na pražskom letisku. Namiesto teplého atlantického vzduchu nás omráčilo čerstvých 11 stupňov. V Prahe už je jeseň. Tak som si splnila sen a konečne sme sa prešli trhmi na Jiřáku, ktoré obdivujem na instagrame u všetkých mojich ikon, dali sme si brunch Mezi srnkami (o ktorom bude samostatný post na Travelissime) a nadýchali sa vône suchých opadaných listov. Keď sme konečne dorazili domov, mala som chuť privítať jeseň aj v kuchyni. Tak som mierne upravila odložený recept z časopisu a o hodinu už sme chrúmali tento kolač – z orechov, karamelu a posýpky.
Piekla som ho včera a momentálne na stole zostali už len dva kúsky. Taký je.
Na orechový koláč so slaným karamelom potrebujete:
Pozn: uvedené suroviny sedia na formu s priemerom 20 cm
Cesto:
- 130 g hladkej múky (nič sa nestane, ak použijete aj polohrubú)
- 60 gramov studeného masla
- 35 gramov práškového cukru
- 1 žĺtok
- 2 lyžice studenej vody
Plnka:
- 130 gramov kryštálového cukru
- 60 gramov masla
- 120 ml šľahačkovej smotany
- 3 hrste vlašských orechov, vylúpaných
- 2 lyžice vody
- pol lyžičky morskej soli
Posýpka:
- 2 lyžice múky
- 3 lyžice práškového cukru
- lyžica studeného masla
Postup:
- Studené maslo roztlačte vidličkou, pridajte cukor, žĺtok, múku a vodu a rýchlo vypracujte pevné cesto, ktoré odložíte do chladničky. Rúru si rozohrejte na 170 stupňov. Pripravte si mrveničku – studené maslo vidličkou popučte a prstami zmiešajte s cukom a múkou – hotové malé hrudky odložte do chladničky.
- Na panvicu alebo do kastróla s hrubším dnom nasypte cukor, pridajte vodu a na slabom plameni za častého miešania rozpustite. Medzitým si z cesta vyvalkajte tenké koliesko, ktoré sa akurát zmestí do formy na pečenie. Okraje cesta môžete trošku zdvihnúť k bokom formy, aby vám plnka následne nevytiekla. Popichajte vidličkou a šupnite do rúry na 15 minút.
- Rozpustený sirup skaramelizujte – zvýšte plameň a nezabudnite miešať, aby vám neprihorel. Hoci by sa karamel pri príprave miešať nemal, ja som sa tak ďaleko ešte nedopracovala. Keď karamel akurát stmavte, odstavte ho z plameňa, pridajte maslo, rozmiešajte. Miešajte, miešajte, aj keď to bude vyzerať, že krém z toho nikdy nebude. Bude. A keď bude, pridajte smotanu a zase miešajte. Vráťte na horák a pomaly varte, až zmes začne hustnúť. Pridajte pol lyžičky hrubozrnnej morskej soli.
- V tomto momente mohlo uplynúť 15 minút a vaše cesto už bude predpečené. Vyberte ho z rúry.
- Na mierne vychladnuté cesto vylejte karamelovú zmes. Na zmes poukladajte oriešky. Alebo vysypte, je to na vás.
- Vrch štedro posypte mrveničkou a dajte piecť do rúry na ďalších 15 minút – plnka bude bublať, to je v poriadku
- Koláč servírujte teplý (s vanilkovou zmrzlinou a štipkou škorice) aj studený.
Za krásne fotky opäť môže môj Tomáš, ktorý má skutočne pekný instagram.
Žiadne komentáre