Moja babička pečie buchty plnené lekvárom, tvarohom či kockou čokolády už dlhé roky. Má svoj typický babičkovský recept, ktorý nepozná mierky. Cez víkend sme s Tomášom skúšali upiecť babičkine buchty s váhou, aby ste si ich mohli vychutnať aj vy. A s presným postupom, ako sa vyrába kvások, ako najlepšie vykysnú a podobne. Tak poďme na to.
Na babičkine buchty budete potrebovať:
- 400 gramov hladkej múky, používam Babičkinu hladkú múku, na obrázku má buchty
- 50 gramov kryštálového cukru
- 1 kocku droždia v modrom obale
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli (tú určite nevynechajte)
- 200 ml mlieka
- 2 žĺtky
- 100 gramov rozpusteného masla (ja som použila prepustené maslo, môžete aj Ghee), lyžicu rozpusteného masla na potretie buchiet
- bravčovú masť na vymastenie pekáča
- tvaroh, slivkový lekvár alebo mak na plnku
- práškový cukor na posypanie
Ako na to:
Ako sa robí kvások na buchty:
- V kovovom hrnčeku alebo menšom hrnci nechajte zohriať mlieko na vlažno. Znamená to asi takú teplotu, v ktorej by ste kúpali malé dieťa. Že tam vložíte prst a voda je príjemne teplá, že ju skoro necítite. Do mlieka pridajte okamžite lyžicu cukru, lyžicu múky a kocku droždia, ktorú ste rozmrvili medzi prstami. Prstom pomiešajte a prikryte utierkou. Položte na teplé miesto, k radiátoru alebo ku sporáku. Kvások vám asi za 15 minút nabobtná.
- Keď je kvások spenený a nafúknutý, môžete začať s cestom. Do väčšej misy nasypte múku, pridajte cukor (aj vanilkový), žĺtky, rozpustené maslo a štipku soli. Pridajte kvások a rukami starostlivo vymieste cesto. Bude to trvať pár minút, cesto musí byť lepkavé a naťahovať sa. Prikryte ho utierkou a vložte do vypnutej rúry, ktorú ste predtým vyhriali na 40 stupňov. Dvierka nechajte otvorené a cesto tam nechajte kysnúť asi hodinu.
- Cesto by teraz malo mať dvojnásobok svojho pôvodného objemu. Polovicu z neho odoberte a vyvalkajte valčekom na cesto s výškou približne 1 centimeter. Z cesta vyrezávajte veľkým pohárom (ideálne pollitrákom) kruhy, do stredu ktorých dáte plnku. Lekvár pridávam nedochutený, do tvarohu však môžete zamiešať cukor, škoricu, hrozienka, mak osladiť… Ako to už máte radi.
- Okraje kruhu spojte v strede, ako keby ste robili batôžtek a pevne postláčajte prstami, aby náplň nevytiekla. Táto časť pôjde na spodok pri ukladaní buchiet na vymastený plech. Buchty ukladajte tesne vedľa seba tak, aby pripomínali skôr štovrčeky ako buchtičky.
- Keď budete mať všetky buchty hotové a poukladané na plechu, znovu ich vložte do teplej rúry s otvorenými dvierkami prirkyté utierkou. Nechajte kysnúť 15 až 20 minút.
- Buchty vyberte, rúru vyhrejte na 200 stupňov a potrite ich rozpusteným maslom. Následne pečte – 5 minút pri 200 stupňoch, potom teplotu znížte a dopekajte tak 20 – 25 minút na 180 stupňoch. Rúru neotvárajte.
- Hotové buchty nechajte poriadne vychladnúť. Pocukrujte a podávajte.
Žiadne komentáre