Francúzske zemiaky. Jedlo, na ktoré nájdete na internete stovky receptov, ďalších 10 vám z rukáva vysypú mamy, babičky, svokry, susedy. Mám toto jedlo rada. Je rýchle, výdatné a čo je výnimočné, zohrievané chutí ešte lepšie ako čerstvé. Tak si ich skúste pripraviť podľa mňa.
Na francúzske zemiaky potrebujete:
- 8 kusov väčších zemiakov
- 4 vajíčka
- pár kvapiek oleja
- 1 menšiu klobásku
- kúsok oravskej slaniny
- 250 ml šľahačkovej smotany, 33 %,
- soľ, korenie, mletú červenú papriku
Postup:
- Dajte variť vajíčka natvrdo. Ideálne už do vriacej vody s kvapkou octu. Varte 10 minút. Zemiaky umyte, ošúpte, umyte opäť a nakrájajte na tenké plátky. Hlbší menší pekáč potrite dôkladne rastlinným olejom.
- Uvarené vajíčka vložte do studenej vody. Medzitým si nakrájajte na malé kúsky klobásu a slaninu. Vajíčka následne ošúpte a nakrájate krájačom na kolieska.
- Na plech poukladajte vrstvu surových zemiakov, posoľte, pridajte vrstvu vajíčok, slaniny a klobásy. Postup zopakujte ešte raz, vrch zakončite zemiakmi. Posoľte, okoreňte a zalejte šľahačkovou smotanou. Vrch posypte jemne červenou paprikou.
- Pekáč zakryte alobalom a vložte do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte prikryté 40 minút. Následne alobal opatrne odstráňte a pečte na 200 stupňoch ešte 15 – 20 minút, aby vrch chytil farbu.
- Podávajte s kyslými uhorkami.
Babičkina rada: Naspodok namiesto oleja moja babička používa cibuľku opraženú na masti. Dodá to zemiakom špecifickú chuť, no na mňa sú už potom málo „francúzske“.
Žiadne komentáre