Recepty

RECEPT Dokonalé francúzske zemiaky bez varenia

Francúzske zemiaky. Jedlo, na ktoré nájdete na internete stovky receptov, ďalších 10 vám z rukáva vysypú mamy, babičky, svokry, susedy. Mám toto jedlo rada. Je rýchle, výdatné a čo je výnimočné, zohrievané chutí ešte lepšie ako čerstvé. Tak si ich skúste pripraviť podľa mňa.

Na francúzske zemiaky potrebujete:

  • 8 kusov väčších zemiakov
  • 4 vajíčka
  • pár kvapiek oleja
  • 1 menšiu klobásku
  • kúsok oravskej slaniny
  • 250 ml šľahačkovej smotany, 33 %,
  • soľ, korenie, mletú červenú papriku

Postup:

  1. Dajte variť vajíčka natvrdo. Ideálne už do vriacej vody s kvapkou octu. Varte 10 minút. Zemiaky umyte, ošúpte, umyte opäť a nakrájajte na tenké plátky. Hlbší menší pekáč potrite dôkladne rastlinným olejom.
  2. Uvarené vajíčka vložte do studenej vody. Medzitým si nakrájajte na malé kúsky klobásu a slaninu. Vajíčka následne ošúpte a nakrájate krájačom na kolieska.
  3. Na plech poukladajte vrstvu surových zemiakov, posoľte, pridajte vrstvu vajíčok, slaniny a klobásy. Postup zopakujte ešte raz, vrch zakončite zemiakmi. Posoľte, okoreňte a zalejte šľahačkovou smotanou. Vrch posypte jemne červenou paprikou.
  4. Pekáč zakryte alobalom a vložte do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte prikryté 40 minút. Následne alobal opatrne odstráňte a pečte na 200 stupňoch ešte 15 – 20 minút, aby vrch chytil farbu.
  5. Podávajte s kyslými uhorkami.

Babičkina rada: Naspodok namiesto oleja moja babička používa cibuľku opraženú na masti. Dodá to zemiakom špecifickú chuť, no na mňa sú už potom málo „francúzske“.

Skús aj toto

Žiadne komentáre

    Tvoj text