Robila som na obed moje milované kari a zostala mi polovica plechovky kokosového mlieka. Viem, že pozajtra by som ju vyhodila do koša, a tak som sa premohla a zarovno s obedom pripravila aj koláč. Pri tejto improvizácii je dôležité, aby ste použili poctivé kokosové mlieko – používam konzervovanú kokosovú smotanu z Lidla, ktorú majú v časti s exotickými delikatesami.
Na rýchly mandľový koláč s kokosovým mliekom potrebujete:
- 1 vajíčko
- trištvrte hrnčeka práškového cukru
- pol plechovky kokosovej smotany z Lidla
- trišvrte hrnčeka pomletých mandlí (alebo iných orechov)
- 1 vanilkový cukor
- hrnček múky, v ktorom rozmiešate 2 lyžičky kypriaceho prášku
Ako na to:
- Rúru si rozohrejte na 180 stupňov. Zapnite ju teraz, aby ste nemuseli čakať, koláč pripravíte naozaj rýchlo.
- Okrúhlu formu s priemerom okolo 20 centimetrov vysteľte papierom na pečenie. Vo väčšej mise rozmiešajte vajíčko s cukrom, pridajte kokosovú smotanu a dôkladne prešľahajte. Ručne. Pridajte ostatné suroviny a vylejte do formy.
- Pečte približne 25 – 30 minút. Podávajte pokojne ešte teplé so šľahačkou a blanšírovanými mandľami.
Poznámka: Tento koláč je vlastne bezlaktózový. Ak nahradíte všetku múku orechmi alebo pridáte namiesto klasickej múky kokos či gaštanovú múku, máte dokonca aj bezlepkový koláčik, ktorý bude chutiť všetkým.
Žiadne komentáre