Buchty recept
Recepty

RECEPT Buchty ako od babičky

Moja babička pečie buchty plnené lekvárom, tvarohom či kockou čokolády už dlhé roky. Má svoj typický babičkovský recept, ktorý nepozná mierky. Cez víkend sme s Tomášom skúšali upiecť babičkine buchty s váhou, aby ste si ich mohli vychutnať aj vy. A s presným postupom, ako sa vyrába kvások, ako najlepšie vykysnú a podobne. Tak poďme na to.

Na babičkine buchty budete potrebovať:

  • 400 gramov hladkej múky, používam Babičkinu hladkú múku, na obrázku má buchty
  • 50 gramov kryštálového cukru
  • 1 kocku droždia v modrom obale
  • 1 vanilkový cukor
  • štipka soli (tú určite nevynechajte)
  • 200 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 100 gramov rozpusteného masla (ja som použila prepustené maslo, môžete aj Ghee),  lyžicu rozpusteného masla na potretie buchiet
  • bravčovú masť na vymastenie pekáča
  • tvaroh, slivkový lekvár alebo mak na plnku
  • práškový cukor na posypanie

Ako na to:

Ako sa robí kvások na buchty: 

  1. V kovovom hrnčeku alebo menšom hrnci nechajte zohriať mlieko na vlažno. Znamená to asi takú teplotu, v ktorej by ste kúpali malé dieťa. Že tam vložíte prst a voda je príjemne teplá, že ju skoro necítite. Do mlieka pridajte okamžite lyžicu cukru, lyžicu múky a kocku droždia, ktorú ste rozmrvili medzi prstami. Prstom pomiešajte a prikryte utierkou. Položte na teplé miesto, k radiátoru alebo ku sporáku. Kvások vám asi za 15 minút nabobtná.
  2. Keď je kvások spenený a nafúknutý, môžete začať s cestom. Do väčšej misy nasypte múku, pridajte cukor (aj vanilkový), žĺtky, rozpustené maslo a štipku soli. Pridajte kvások a rukami starostlivo vymieste cesto. Bude to trvať pár minút, cesto musí byť lepkavé a naťahovať sa. Prikryte ho utierkou a vložte do vypnutej rúry, ktorú ste predtým vyhriali na 40 stupňov. Dvierka nechajte otvorené a cesto tam nechajte kysnúť asi hodinu.
  3.  Cesto by teraz malo mať dvojnásobok svojho pôvodného objemu. Polovicu z neho odoberte a vyvalkajte valčekom na cesto s výškou približne 1 centimeter. Z cesta vyrezávajte veľkým pohárom (ideálne pollitrákom) kruhy, do stredu ktorých dáte plnku. Lekvár pridávam nedochutený, do tvarohu však môžete zamiešať cukor, škoricu, hrozienka, mak osladiť… Ako to už máte radi.
  4. Okraje kruhu spojte v strede, ako keby ste robili batôžtek a pevne postláčajte prstami, aby náplň nevytiekla. Táto časť pôjde na spodok pri ukladaní buchiet na vymastený plech. Buchty ukladajte tesne vedľa seba tak, aby pripomínali skôr štovrčeky ako buchtičky.
  5. Keď budete mať všetky buchty hotové a poukladané na plechu, znovu ich vložte do teplej rúry s otvorenými dvierkami prirkyté utierkou. Nechajte kysnúť 15 až 20 minút.
  6. Buchty vyberte, rúru vyhrejte na 200 stupňov a potrite ich rozpusteným maslom. Následne pečte – 5 minút pri 200 stupňoch, potom teplotu znížte a dopekajte tak 20 – 25 minút na 180 stupňoch. Rúru neotvárajte.
  7.  Hotové buchty nechajte poriadne vychladnúť. Pocukrujte a podávajte.

Buchty recept

 

Skús aj toto

Žiadne komentáre

    Tvoj text