Nech to znie akokoľvek šialene, s týmto som prišla na návštevu k potenciálnemu svokrovi.
Pôvodný plán bol však celkom iný, to si asi viete domyslieť. Plánovala som upiecť úchvatnú šťavnatú bábovku s domácimi marhuľami. Aj som ju upiekla. Po vychladnutí a vyklopení na podnos mi však polovica koláča zostala prilepená vo forme a druhá sa mi rozpadla pred očami priamo na tanieri.
Už som poučená, poučte sa aj vy. Štavnaté marhule patria do bublaniny, nie do bábovkovej formy.
Ale poďme na ten recept. Výsledok tejto záchrannej akcie prekvapil aj mňa. Bábovkové tiramisu bolo lahodné, príjemne kyslasto-sladké a osviežujúce. Skúste si ho pripraviť so mnou, akože to tak malo byť od začiatku.
Na marhuľové tiramisu potrebujete:
Na cesto:
- 2 vajíčka
- 100 gramov práškového cukru
- 100 ml oleja
- 90 ml mlieka
- 100 gramov polohrubej múky
- pol balíčka prášku do pečiva
- 10 menších marhúľ
Na krém:
- 200 gramov mascarpone
- 100 ml kyslej smotany
- pol hrnčeka cukru
- silné espresso, trochu rumu
Postup:
- Vajíčka vymiešajte s cukrom do peny. Pridajte olej a mlieko. Následne prisypte múku, do ktorej ste predtým vmiešali prášok do pečiva. Pridajte marhule nakrájané na malé kocky. Pečte v ľubovoľnej – ideálne tortovej forme, ktorá sa dá otvoriť. Je možné, že sa koláčik rozpadne. Rúra by mala byť vyhriata na 180 stupňov a koláč by v nej mal stráviť 20 minút prikrytý alobalom a približne rovnaký čas následne bez alobalu.
- Po vychladnutí koláč nakrájajte na tenké plátky. Vložte prvú vrstvu do misy – pokvapkajte espressom s rumom a zakryte 2 – 3 lyžicami krému. Postup opakujte, až kým nezaplníte celú misu.
- Koláč nechajte v chladničke aspoň 3 hodiny pred serírovaním.
Vyskúšate? Pošlite mi potom fotku na Facebook alebo tagujte #cukrove na Instagrame.
Žiadne komentáre